Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán pred summitom vyzýval na zblíženie Európy a Strednej Ázie

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a uzbecký prezident Šavkat Mirzojev počas bilaterálneho stretnutia v rámci mimoriadneho summitu Turkickej rady 16. marca 2023 v Ankare. Foto: TASR/AP

Orbán ešte pred summitom rokoval s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom.

Budapešť/Ankara 16. marca (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyzýval na urýchlenie politického a hospodárskeho zbližovania medzi Európou a Strednou Áziou. Jeho slová zazneli pred mimoriadnym summitom Turkickej rady v tureckej metropole Ankara.

S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán ešte pred summitom rokoval s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom. Obaja politici skonštatovali, že sa podarilo inštitucionalizovať priateľské vzťahy medzi Maďarskom a Uzbekistanom a že implementácia už uzavretých dohôd napreduje.

Uvítali tiež skutočnosť, že maďarská banka OTP je už aktívna aj v uzbeckom bankovom systéme, čo otvára cestu oveľa širšiemu rámcu vzájomnej hospodárskej spolupráce. Za dôležité označili čo najskoršie zaistenie pravidelného leteckého spojenia medzi Budapešťou a Taškentom.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine na schôdzke zaznelo, že súčasné ťažké a nebezpečné časy sa vážne dotýkajú Maďarska i Uzbekistanu. Obaja politici sa tiež vyjadrili za dosiahnutie prímeria a mieru na Ukrajine.

Zvolanie summitu Turkickej rady, ktorého hlavnou témou je riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení, inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Členmi rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan, pričom Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa.