Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán pri výročí Trianonu hovoril o úspechu a víťaztve Maďarov

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sme uprostred Európy aj napriek roztrhnutiu, vojnám či diktatúram, zdôraznil Orbán s poznámkou, že Maďari nielenže prežili uvedené obdobie, ale sa stali najpočetnejším národom v Karpatskej kotline.

Budapešť 4. júna (TASR) - Maďari budú opäť silní, úspešní a budú víťazmi, vyhlásil v utorok v severomaďarskom meste Nové Mesto pod Šiatrom (Sátoraljaújhely) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v deň výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, ktoré si Maďari pripomínajú Dňom národnej spolupatričnosti.

Podľa agentúry MTI premiér na slávnostnom podujatí povedal, že Maďari 99 rokov po Trianone môžu hrdo konštatovať, že zostali zachovaní.

"Sme uprostred Európy aj napriek roztrhnutiu, vojnám či diktatúram," zdôraznil Orbán s poznámkou, že Maďari nielenže prežili uvedené obdobie, ale sa stali najpočetnejším národom v Karpatskej kotline.

Pri tejto príležitosti sa pred parlamentom na Kossuthovom námestí v Budapešti stretlo v utorok vyše 5000 maďarských detí z Maďarska a krajín, v ktorých žije maďarská menšina, vrátane Slovenska, a spoločne zaspievali národnú hymnu.

Trianon dodnes Maďari vnímajú ako krivdu spáchanú na maďarskom národe. Pripomínajú si ho doma i v zahraničí práve Dňom národnej spolupatričnosti.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúska-Uhorska v závere prvej svetovej vojny, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži predstavitelia Dohody (Británia, Spojené štáty, Francúzsko a Taliansko) a Maďarska.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy sa bude každoročne pripomínať pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)