Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Prichádza dekáda nebezpečenstiev, neistoty a vojen

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz. Na snímke predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán reční po tom, ako zložil slávnostný sľub na pôde parlamentu v Budapešti v pondelok 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Staronový predseda maďarskej vlády varoval pred obnovením hrozby epidémie, prehĺbením recesie, posilnením migrácie, ako aj pred vojnou v susednej krajine.

Budapešť 16. mája (TASR) - Nadchádzajúce desaťročie bude obdobím nebezpečenstiev, neistoty a vojen, vyhlásil v pondelok v maďarskom parlamente znovuzvolený predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po zložení slávnostného sľubu. Informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Súčasná dekáda sa podľa slov Orbána začala koronavírusovou pandémiou a pokračuje vojnou. Vojna a následné európske sankcie vyvolali energetickú krízu, priniesli obdobie vysokej inflácie a hospodárskej recesie.

Staronový predseda maďarskej vlády varoval pred obnovením hrozby epidémie, prehĺbením recesie, posilnením migrácie, ako aj pred vojnou v susednej krajine, ktorá sa môže predlžovať a rozšíriť do svetových rozmerov.
Poslanci maďarského Národného zhromaždenia opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz. Na snímke uprostred predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán skladá slávnostný sľub na pôde parlamentu v Budapešti v pondelok 16. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Orbán tiež opakovane ostro kritizoval Európsku úniu, ktorá podľa neho zneužíva svoju moc. Potvrdil, že Maďarsko chce zostať členom Únie, pričom bude odhodlane bojovať za svoje práva a bude hľadať spojencov s cieľom dosiahnuť obnovu EÚ.

"Nevzdáme sa ochrany hraníc, nezbúrame hraničné zábrany, nevpustíme migrantov, ochránime rodiny, gender-aktivistov nevpustíme do našich škôl a neprijmeme opatrenia, ktoré by zničili maďarské rodiny," povedal ministerský predseda.

spravodajca TASR Ladislav Vallach