Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Orbán prijal francúzskeho prezidenta Macrona

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán zdôraznil, že s Macronom sa zhodujú v troch veciach: "Obaja milujeme svoju vlasť, pracujeme na tom, aby bola Európa silnejšia a sme zajedno v tom, že Európa potrebuje strategickú autonómiu".

Budapešť 13. decembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal v pondelok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Elyzejského paláca priznal isté dlhodobé "politické nezhody" s Orbánom, dodal však, že obaja sú odhodlaní "spolupracovať v prospech Európy". Naznačil aj isté zmiernenie postojov k otázkach migračnej politiky.

Situácia s migrantmi na hraniciach Bieloruska a EÚ "nás vedie k tomu, aby sme premýšľali o nových postupoch pri zabránení toku migrantov, pri posilňovaní ochrany hraníc a v nachádzaní nových ciest k účinnej spolupráci Európanov v tejto téme," citovala Macrona agentúra DPA.

Orbán zdôraznil, že s Macronom sa zhodujú v troch veciach: "Obaja milujeme svoju vlasť, pracujeme na tom, aby bola Európa silnejšia a sme zajedno v tom, že Európa potrebuje strategickú autonómiu". Pod strategickou autonómiou Orbán rozumie silný zbrojársky priemysel, atómovú energetiku a potravinovú sebestačnosť, vysvetľuje DPA.

Macron sa Maďarsku poďakoval za vojenskú podporu Francúzska v Mali.

Ako pripomenula agentúra AFP, išlo o prvú návštevu francúzskeho prezidenta v Budapešti od roku 2007. Macron pricestoval do hlavného mesta Maďarska, aby sa pripojil k rokovaniu premiérov krajín Vyšehradskej štvorky.

Francúzska agentúra tiež poznamenala, že Macron protiimigračne naladeného Orbána viackrát nazval svojím politickým protivníkom.

Macronovou prvou zastávkou v Budapešti bol židovský cintorín, kde položil kyticu na hrob filozofky Agnes Hellerovej, ktorá zomrela predvlani. Nazval ju "angažovanou ženou, ktorá bola vzorom a oponentkou Orbána".

V Budapešti absolvoval francúzsky prezident v pondelok aj schôdzku s predsedom slovenskej vlády Eduardom Hegerom.