Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Prijali sme zákon na ochranu práv detí, nie proti homosexuálom

Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 24. júna 2021. Foto: TASR/AP

Ja som bojovníkom za práva homosexuálov. Tento zákon však nie je o nich, ale o právach detí a rodičov, dodal Orbán.

Brusel/Budapešť 24. júna (TASR) - Maďarsko nemá žiadny homofóbny zákon, ale zákon na ochranu práv detí a rodičov, povedal vo štvrtok v Bruseli v reakcii na otázku novinárov po príchode na summit EÚ predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa videozáznamu zverejneného na oficiálnej stránke Európskej rady maďarský premiér opäť adresoval výzvu kritikom tohto zákona na ochranu proti pedofílii, aby si túto právnu normu pozorne prečítali, a až potom nech reagujú.

Orbán opäť zdôraznil, je bojovníkom za ľudské práva a pripomenul, že komunistický režim prenasledoval homosexuálov, pričom on osobne bojoval za slobodu a za práva. "Ja som bojovníkom za práva homosexuálov. Tento zákon však nie je o nich, ale o právach detí a rodičov," dodal.

Maďarský ministerský predseda následne pre skupinu maďarských novinárov spresnil, že nový zákon je o tom, akým spôsobom sa dieťa oboznámi s otázkami sexuality, ktorá je mimochodom ťažká a komplikovaná. "Rozhodnutie o tom je výhradne úlohou rodičov, tento zákon je o ochrane práv dieťaťa a rodičov," podčiarkol Orbán.

Orbán podľa agentúry MTI tiež povedal, že rád povie o tomto zákone ktorémukoľvek premiérovi, ak o to prejaví záujem, prípadne predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Ten avizoval, že tému zákona otvorí na štvrtkovej pracovnej večeri lídrov členských krajín Európskej únie.

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Maďarský prezident János Áder tento ostro kritizovaný zákon v stredu podpísal. Európska komisia (EK) v ten istý deň pohrozila Budapešti právnymi krokmi.




(spravodajca TASR Ladislav Vallach)