Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval s Michelom, žiadal riešenie energetickej bezpečnosti

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Orbán a Michel hovorili prostredníctvom videokonferencie v rámci prípravy na mimoriadne zasadnutie Európskej rady (ER), ktoré je zvolané na 30. – 31. mája.

Budapešť 23. mája (TASR) - O otázkach vplyvov vojny na Ukrajine na Európu v oblastiach obrany, energetiky a potravinovej bezpečnosti rokoval v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Orbán a Michel hovorili prostredníctvom videokonferencie v rámci prípravy na mimoriadne zasadnutie Európskej rady (ER), ktoré je zvolané na 30. – 31. mája, uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Maďarský premiér podľa svojho hovorcu opäť zdôraznil dôležitosť zachovania energetickej bezpečnosti svojej krajiny. "Na naše obavy v oblasti bezpečnosti dodávok energií treba nájsť riešenie ešte pred uvalením akýchkoľvek sankcií na dovoz ruskej ropy," povedal Michelovi Orbán.

Predseda maďarskej vlády 16. mája vyhlásil, že neverí v aplikáciu sankcií voči Rusku, ale v záujme európskej jednoty ich Maďarsko nebude blokovať. Podmienkou podľa maďarského premiéra však je, že sankcie nesmú ohroziť energetickú bezpečnosť Maďarska.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vtedy zopakoval požiadavku Budapešti, že preprava ropy ropovodom by mala dostať výnimku z embarga na nákup ruskej ropy.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)