Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Orbán: Rozhodnutie EÚ o Ukrajine je zlé

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán . Foto: TASR/Martin Baumann

Orbán povedal, že začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou je za daných okolností úplne nezmyselné, iracionálne a nesprávne rozhodnutie.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Maďarsko sa nechcelo podieľať na "zlom" rozhodnutí Európskej rady začať prístupové rokovania EÚ s Ukrajinou, preto sa na ňom nezúčastnilo. Vyplýva to zo príspevku predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejnenom vo štvrtok večer na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v publikovanom videu ďalej povedal, že začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou je za daných okolností "úplne nezmyselné, iracionálne a nesprávne rozhodnutie".

Zvyšných 26 členských krajín však na takomto kroku trvalo. "Preto sa Maďarsko rozhodlo, že ak sa 26 štátov rozhodne ísť vlastnou cestou, Maďarsko sa nechce podieľať na tomto zlom rozhodnutí. Preto sa Maďarsko dnes od tohto rozhodnutia držalo bokom," povedal Orbán. V videu zároveň naznačil, že z rokovacej miestnosti odišiel úmyselne.

Bruselské médiá informovali, že Orbán umožnil prijatie potrebného jednomyseľného rozhodnutia zvyšných lídrov členských krajín tým, že pred hlasovaním opustil rokovaciu miestnosť.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)