Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán nie je súčasťou európskej inteligencie, reagovala opozícia

Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP/MTI

Maďarská opozičná strana Együtt týmito slovami reagovala na dnešný Orbánov prejav v rumunskom meste Baile Tušnad na 26. letnej univerzite Maďarov.

Budapešť 25. júla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nie je súčasťou európskej inteligencie, nepresadzuje európske hodnoty a smeruje na východ. Podľa agentúry MTI maďarská opozičná strana Együtt (Spolu) týmito slovami reagovala na dnešný Orbánov prejav v rumunskom meste Baile Tušnad na 26. letnej univerzite Maďarov.

Orbán okrem iného povedal, že Maďari by chceli žiť v Európe, ktorá by patrila Európanom. V súvislosti s prebiehajúcou migráciou, ktorú označil za novodobé sťahovanie národov, vyjadril názor, že naozaj vážna hrozba pre Európu neprichádza z vojnových oblastí, ale z "hĺbok Afriky". Novodobé sťahovanie národov je podľa neho výsledkom politických procesov. "Otázkou už nie je, v akej Európe by chceli Maďari žiť, ale či vôbec všetko, čo nazývame európskym, bude zachované," povedal.

Podľa Együtt premiér povedal "mnoho prázdnych viet a niekoľko skutočne hrozných".

Ultrapravicová strana Jobbik konštatovala, že Orbán predniesol smelú reč, avšak v jeho skutkoch je mnoho ústupkov. Ako príklad Jobbik uviedol, že premiér napriek radikálnym vyjadreniam v roku 2011 napokon ustúpil EÚ v otázke zasahovania do tvorby štátneho rozpočtu. Najskôr striktne odmietal posielanie migrantov zo západoeurópskych krajín späť do Maďarska, potom však súhlasil, aby dublinská dohoda riešiaca otázku migrantov zostala v platnosti.

Podpredseda parlamentnej frakcie Jobbiku Dániel Z. Kárpát vyzval Orbána, aby v záujme skutočného presadzovania záujmov Maďarov inicioval novelizáciu základne zmluvy EÚ, prípadne aj prístupovú dohodu Maďarska s úniou.

Maďarská liberálna strana (MLP) podotkla, že Orbán dnes vo svojom prejave o migrácii vykresľoval obraz nepriateľa a šíril paniku, aby tak zastieral neúspechy svojej vlády, stále rastúcu korupciu a medzinárodnú izoláciu Maďarska. Na rozdiel od Orbánových tvrdení Maďarsko potrebuje Európu založenú na hodnotách, pretože bez nej bude čeliť mocenským hrám Putinovho Ruska, píše sa vo vyhlásení MLP.