Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán: S Indonéziou môžeme spolupracovať v poľnohospodárstve aj v IT

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Najvyšší maďarský predstaviteľ s manželkou Anikó Lévaiovou a vládnou delegáciou pricestoval v nedeľu na trojdňovú oficiálnu návštevu Indonézie.

Budapešť 1. februára (TASR) - Maďarsko môže s Indonéziou spolupracovať v oblastiach poľnohospodárstva, informačných technológií a vodohospodárstva, vyhlásil dnes v Jakarte po schôdzke s indonézskym prezidentom Jokom Widodom predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Je zrejmé, že už neexistuje ani jeden kút sveta, kde by maďarskí obchodníci nedokázali vytvoriť dobré obchodné vzťahy a plodnú hospodársku spoluprácu," cituje agentúra MTI Orbána.

Najvyšší maďarský predstaviteľ s manželkou Anikó Lévaiovou a vládnou delegáciou pricestoval v nedeľu na trojdňovú oficiálnu návštevu Indonézie - štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta a zároveň štátu s najväčším počtom obyvateľov hlásiacich sa k islamu.

Maďarský premiér pripomenul, že po sérii bombových útokov a streľbe v centre indonézskej metropoly zo 14. januára tamojšia vláda do troch-štyroch hodín stabilizovala situáciu. "Svedčí to o tom, že Indonézia je stabilnou krajinou. Maďarsko v nej hľadá možnosti hospodárskej spolupráce," dodal Orbán.

Maďarsko je z hľadiska politiky jednou z najstabilnejších krajín Európy, zdôraznil neskôr maďarský premiér pred indonézskymi investormi, ktorých upozornil na obchodné možnosti svojej krajiny.

"Maďarsku sa podarilo vyhnúť negatívnym vplyvom migračnej krízy," podčiarkol Orbán na fóre maďarských a indonézskych podnikateľov s poznámkou, že podnikateľská sféra v Maďarsku sa teší veľkej úcte. Vyzdvihol úspechy Maďarska v oblasti výskumu a rozvoja.

V početnej delegácii sú aj minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, minister národného hospodárstva Mihály Varga, minister národného rozvoja Miklós Seszták a minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas.