Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán sa poďakoval Áderovi za desať rokov vo funkcii prezidenta

Maďarský prezident János Áder počas prejavu na prvom zasadnutí nového parlamentu v Budapešti v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ádera Národné zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu na päťročné obdobie v rokoch 2012 a 2017.

Budapešť 9. mája (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril v pondelok na Facebooku vďaku odchádzajúcemu prezidentovi Jánosovi Áderovi za desať rokov pôsobenia v tejto funkcii, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Ďakujeme za všetko, PÁN PREZIDENT!" uviedol Orbán v statuse na sociálnej sieti.

Ádera Národné zhromaždenie zvolilo za hlavu štátu na päťročné obdobie v rokoch 2012 a 2017.

Odchádzajúci prezident, ktorému mandát vypršal v pondelok, v rozhovore pre denník Magyar Nemzet pri tejto príležitosti povedal, že v prípade 37 zákonov prijatých parlamentom využil právo veta a v ôsmich prípadoch sa obrátil na ústavný súd. "Nemožno ignorovať skutočnosť, že sa tak stalo v časoch vlád bloku strán Fidesz-KDNP, ktorý ma do tejto funkcie nominoval," dodal.

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, o čom 10. marca rozhodli poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Nováková (44), ktorá nastúpi do úradu v utorok, je najmladšou prezidentkou v rámci Európskej únie.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)