Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán sa stretol v Paríži s Le Penovou

Na archívnej snímke Marine Le Penová v Paríži 11. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Orbánovho hovorcu Havasiho sa obaja účastníci schôdzky zhodli na tom, že európske strany presadzujúce tzv. tradičné hodnoty sa musia zomknúť.

Budapešť/Paríž 27. mája (TASR) - Vojna na Ukrajine, jej vplyv na ekonomiku, mimoriadny rast cien, kritika sankčnej politiky EÚ a eskalácia migračnej krízy boli hlavnými témami schôdzky maďarského premiéra Viktora Orbána s líderkou francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovou, ktorá prebehla v piatok v Paríži. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho sa obaja účastníci schôdzky zhodli na tom, že európske strany presadzujúce tzv. tradičné hodnoty sa musia zomknúť, aby ochránili európske národy aj v časoch hrozieb a vojen. Podľa ich názoru sa totiž v tomto smere nedá spoľahnúť na tzv. bruselských byrokratov ani na ľavicové strany.

Orbán Le Penovej prezentoval opatrenia, ktoré jeho vláda tento týždeň zaviedla v záujme ochrany rodín, dôchodcov, pracovných miest a znižovania nákladov domácností. Le Penová sa podľa MTI pochvalne vyjadrila ku kroku maďarskej vlády, ktorým mieni zdaniť nadmerný zisk bánk a kooperácií.

Pravicovo-populistická politička Le Penová, ktorú v aprílových prezidentských voľbách porazil Emmanuel Macron, bude v júnových parlamentných voľbách bojovať o hlasy "protimacronovských" voličov. Orbánov vládny blok Fidesz-KDNP v aprílových parlamentných voľbách v Maďarsku získal už štvrtýkrát po sebe dvojtretinovú väčšinu v zákonodarnom zbore.