Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Schengen chránili práve Maďari - nemožno ich od neho oddeliť

Na snímke premiér Maďarska Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Členské krajiny V4 sa v Prahe vo štvrtok dohodli, že organizovane budú chrániť vlastnú slobodu pohybu a preto v rámci EÚ iniciujú širšie zoskupenie - s pracovným názvom Priatelia Schengenu.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Niektoré krajiny Európskej únie - a najmä jej zakladatelia - sa snažia o to, aby krajiny strednej Európy, cez ktoré prišli do únie utečenci, od seba oddelili. Povedal to dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase premiér Viktor Orbán, podľa ktorého je takýto krok pre Maďarsko neprijateľný, pretože práve Maďari boli tí, ktorí skutočne Schengen chránili.

"Z maďarského hľadiska je úplne neprijateľná akákoľvek iniciatíva, ktorá by chcela Maďarov vylúčiť z možnosti slobodného pohybu: veď my sme spomedzi členov schengenského priestoru boli jediní, ktorí sme Schengen - vonkajšie hranice pásma slobodného pohybu - skutočne strážili," vyhlásil predseda maďarskej vlády.

Pripomenul, že členské krajiny Vyšehradskej štvorky, v ktorej sú popri Maďarsku Česko, Poľsko a Slovensko, sa v Prahe vo štvrtok dohodli, že organizovane budú chrániť vlastnú slobodu pohybu a preto v rámci Európskej únie iniciujú širšie zoskupenie - s pracovným názvom Priatelia Schengenu.

Cieľom tejto iniciatívy by malo byť zdôraznenie spoločného záujmu na ochrane vonkajšej schengenskej hranice a na zachovaní schengenského priestoru.