Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Slováci a Maďari chcú byť dobrí susedia, so Sputnikom pomôžeme

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maďarský ministerský predseda vyjadril radosť z toho, že "s priateľom Igorom" mohli spolu dlhšie diskutovať.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Podpredsedu vlády Slovenskej republiky a ministra financií Igora Matoviča prijal v piatok v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán. Stalo sa tak po rokovaní Matoviča s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko.

O schôdzke informovali Orbán a Matovič vo videozázname zverejnenom na Facebooku. Maďarský ministerský predseda vyjadril radosť z toho, že "s priateľom Igorom" mohli spolu dlhšie diskutovať.

"Obe krajiny poriadne trápi koronavírusová pandémia. Pomôže iba vakcína. Čím viac očkovacej látky budeme mať, tým máme väčšiu šancu na úspech. Nech sme v akýchkoľvek veľkých problémoch, Slováci či Maďari, chceme zostať dobrými susedmi. Maďarsko je pripravené poskytnúť pomoc Slovensku a som si istý, že túto pomoc v prípade potreby Slovensko opätuje. Prajem všetko dobré všetkým občanom Slovenska," povedal Orbán po schôdzke.

Matovič ponúknutú pomoc ocenil a poďakoval za ňu. "Majú špičkové laboratórium, ktoré nám Sputnik posúdi a môžme takto zachraňovať životy a zdravie na Slovensku," uzavrel podpredseda slovenskej vlády.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)