Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán rokoval o situácii občianstva Maďarov v SR s SMK a Csemadokom

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Rokovanie s predstaviteľmi SMK a Csemadoku sa uskutočnilo v rámci pravidelného udržovania kontaktov a strategickej spolupráce.

Budapešť 7. februára (TASR) - Nové nariadenie Ministerstva vnútra SR o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov pre Maďarov žijúcich na Slovensku neprinieslo žiadny pokrok, konštatovali v piatok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi a predseda Maďarského spoločenského a kultúrneho zväzu na Slovensku – Csemadok Gyula Bárdos.

Podľa agentúry MTI hovorca vlády Bertalan Havasi uviedol, že rokovanie s predstaviteľmi SMK a Csemadoku sa uskutočnilo v rámci pravidelného udržovania kontaktov a strategickej spolupráce.

Na schôdzke, ktorej sa zúčastnil aj maďarský štátny tajomník zodpovedný za národnú politiku Árpád János Potápi, hovorili o možnostiach maďarsko-slovenskej hospodárskej spolupráce, o novom dunajskom moste medzi Komárnom a Komáromom, ako aj o výstavbe nových hraničných priechodov.

Havasi zdôraznil, že dôležitou témou rokovaní bolo zhodnotenie situácie Maďarov na Slovensku, v rámci toho bola aj otázka práv maďarskej menšiny na používanie jazyka.