Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán: Správy o tom, že Maďarsko vetovalo pomoc Ukrajine, sú falošné

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza v utorok 6. decembra 2022 na samit EÚ – západný Balkán v albánskej Tirane. Foto: TASR/AP

Maďarsko je pripravené poskytnúť finančnú pomoc Ukrajine na bilaterálnom základe, napísal Orbán.

Budapešť 6. decembra (TASR) - Správy o tom, že Maďarsko vetovalo finančnú pomoc Európskej únie určenú Ukrajine, sú falošné, uviedol v utorok na Twitteri predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Maďarsko je pripravené poskytnúť finančnú pomoc Ukrajine na bilaterálnom základe," napísal Orbán v reakcii na správy, že jeho krajina vetovala balík finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu v objeme 18 miliárd eur. "Žiadne veto, žiadne vydieranie," dodal premiér.

Maďarsko chce presvedčiť členské štáty Európskej únie o tom, že spoločné požičiavanie nie je v tejto situácii riešením. "Ak budeme pokračovať v ceste ako spoločenstvo dlžníkov, nebudeme sa môcť vrátiť späť. V tejto situácii nie je spoločný úver riešením," zdôraznil Orbán, podľa ktorého má Maďarsko inú predstavu o Európe. Dodal však, že Maďarsko nepodporuje úver EÚ, z ktorého by bola pomoc Ukrajine, ani globálnu minimálnu daň.

Maďarské ministerstvo financií vydalo vyhlásenie, podľa ktorého na utorňajšom bruselskom programe schôdzky ministrov financií členských štátov EÚ nebolo hlasovanie o finančnej pomoci Ukrajine. Správy o maďarskom vete označil rezort za falošné.

Podľa agentúry AP, ktorá o maďarskom vete informovala, sa týmto krokom ešte prehlbuje spor medzi Bruselom a Budapešťou týkajúci sa dodržiavania princípov právneho štátu a postoja premiéra Viktora Orbána k ruskej vojne proti Ukrajine.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)