Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán chce ponechať otázku trestu smrti otvorenú

Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Naposledy bola poprava v Maďarsku v roku 1988.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Doživotný trest odňatia slobody nie je dostatočne odstrašujúci, a preto treba v Maďarsku ponechať otvorenú aj otázku trestu smrti, vyhlásil dnes v juhomaďarskom Pécsi premiér Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera Origo.hu predseda vlády tak reagoval na novinársku otázku súvisiacu s minulotýždňovou brutálnou vraždou mladej ženy v Kaposvári.

Server pripomína, že Orbán otázku hrdelného trestu spomenul už viackrát, naposledy vlani v máji. Vtedy podotkol, že by to mala zvážiť aj Európska únia, ktorá takýto trest zakazuje.

V Maďarsku došlo v uplynulých rokoch k niekoľkým brutálnym vraždám: k bankovej lúpeži v Móri, sérii vrážd Rómov, zavraždeniu rumunského hádzanára Mariana Cozmu či vražde policajnej psychologičky Katy Bándyovej. Kvôli nim sa v spoločnosti otvorila i diskusia o možnosti obnovenia trestu smrti.

Spomedzi parlamentných strán obnovenie trestu smrti jednoznačne podporuje iba ultrapravicový Jobbik. Nezávislá maloroľnícka strana (FKgP) navrhla znovuzavedenie hrdelného trestu vo svojom programe v roku 1998.

Orbán tento trest obhajoval v roku 2002 po masakre v mórskej banke. Bolo to na konci jeho prvého funkčného obdobia v kresle premiéra. "Doteraz som bol proti trestu smrti, avšak po udalostiach v Móri sa začalo v Maďarsku iné obdobie," povedal vtedy Orbán.

Origo.hu pripomína, že naposledy bola poprava v Maďarsku v roku 1988. Odsúdeného 28-ročného vraha Ernöa Vadásza vtedy obesili.