Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán: Túto nákazu zastavíme už iba očkovaním, nie obmedzeniami

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, archívne foto. Foto: EASYFOTO TASR – Ladislav Vallach

V Maďarsku pribudlo v utorok 302 úmrtí osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie.

Budapešť 31. marca (TASR) - Šírenie nákazy novým druhom koronavírusu je už masové; zatváraním a obmedzeniami ho možno už iba spomaliť, nie však zastaviť, vyhlásil v stredu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Vlani na jar stačilo zaviesť obmedzenia a zastaviť nákazu, teraz je však už tento koronavírus iný. Zastaviť ho je možné jedine očkovaním, preto sa musíme sústrediť na vakcináciu," povedal premiér.

Orbán pripomenul, že na očkovanie sa zaregistrovalo už 3.760.000 ľudí. Po Veľkej noci bude podľa jeho slov zaočkovaných už 2,5 milióna ľudí, čo by umožnilo spustiť postupné zmierňovanie karanténnych opatrení.

V Maďarsku pribudlo v utorok 302 úmrtí osôb infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 20.737. Počet nakazených sa zvýšil o 6700 na 652.433.

Prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu zaočkovali už 2.011.000 osôb, čo je 20,5 percenta obyvateľstva. V stredu nadránom prevzalo Maďarsko tretiu zásielku ruskej očkovacej látky Sputnik V v množstve 250.000 dávok. V Maďarsku očkujú piatimi druhmi vakcín, medzi ktorými sú ruské aj čínske.

spravodajca TASR Ladislav Vallach