Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán tvrdí, že Európa sa militarizuje

Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na otvorení jesennej schôdze maďarského parlamentu v Budapešti 25. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Orbán pripomenul, že jeho vláda si stanovila za cieľ vytvoriť efektívnejšiu armádu a vojenský priemysel svetovej úrovne.

Budapešť 25. septembra (TASR) - V nasledujúcich desaťročiach sa Európa opäť zmilitarizuje a Maďarsko sa tomu bude musieť prispôsobiť. Vyhlásil to v pondelok - na úvod jesennej schôdze maďarského Národného zhromaždenia - premiér Viktor Orbán. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán pripomenul, že jeho vláda si stanovila za cieľ vytvoriť efektívnejšiu armádu a vojenský priemysel svetovej úrovne.

V rámci týchto snáh sa podľa jeho slov začne nemecko-izraelsko-maďarskej spolupráci výroba bojových dronov. Pripomenul tiež nedávno ukončený týždeň inovácií NATO v Budapešti.

Orbán opakovane kritizoval Kyjev za to, že údajne porušuje práva maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti. Vyhlásil, že kým nebudú tieto práva Maďarom zaručené, Budapešť nepodporí na medzinárodnej scéne Ukrajinu v žiadnej otázke.

Poslanci maďarského parlamentu budú tento týždeň rokovať dva dni. V programe rokovania však zatiaľ nie je zaradená ratifikácia vstupu Švédska do NATO, ktorá sa odkladá už od vlaňajšieho júla.

Vstup Švédska do NATO neschválili už iba Turecko a Maďarsko. Touto otázkou sa zaoberali minulý týždeň v stredu a vo štvrtok poslanci parlamentných frakcií vládnych strán Fidesz-KDNP na výjazdovom zasadaní v Ostrihome. Premietli na ňom desaťminútový švédsky dokument s kritickým obsahom k demokracii v Maďarsku, na ktorý poukázali viacerí členovia maďarského kabinetu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)