Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Orbán ubezpečil Bavorsko, že CEU môže zostať v Budapešti

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda frakcie EPP v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber na budapeštianskej schôdzke s Orbánom, ktorá sa konala 12. marca, navrhol, že Bavorsko sprostredkuje, aby CEU mohla zostať v Budapešti.

Budapešť 20. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok ubezpečil listom bavorskú vládu, že jeho kabinet nebude namietať proti spolupráci Mníchovskej technickej univerzity so Stredoeurópskou univerzitou. Podľa spravodajského servera 444.hu premiér poslal tento list deň pred bruselským zasadnutí Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá sa má v stredu zaoberať požiadavkou vylúčenia maďarského Fideszu zo svojich radov.

Predseda frakcie EPP v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber na budapeštianskej schôdzke s Orbánom, ktorá sa konala 12. marca, navrhol, že Bavorsko sprostredkuje, aby CEU mohla zostať v Budapešti. CEU tento návrh privítala, avšak trvala na tom, aby Orbán osobne garantoval, že CEU môže naďalej pôsobiť v Budapešti.

Weber po minulotýždňovom stretnutí s Orbánom konštatoval, že na všetky problémy sa nepodarilo nájsť riešenie. Zopakoval, že Fidesz si môže zachovať členstvo v EPP, ak maďarská vláda zastaví kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie, ak sa Orbán ospravedlní ostatným členom EPP a zabezpečí, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Orbán sa 14. marca ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za "útočný tón", avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá. Maďarská vláda 15. marca ukončila spornú bilbordovú kampaň proti Junckerovi.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)