Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ORBÁN: Ľudia majú právo na bezpečnosť, nie však na lepší život

Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP/MTI

Maďarský premiér zopakoval, že terajšia migračná kríza by nevznikla, ak by Grécko dodržiavalo pravidlá EÚ a keby sa Nemecko nerozhodlo otvoriť svoje hranice.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Je jednoznačné, že existujú základné ľudské práva na bezpečnosť a ľudskú dôstojnosť, nie však na lepší život. Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého bulvárneho denníka Bild v súvislosti s migrantmi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa maďarského spravodajského servera Vs.hu v článku nazvanom "Preto stavia Maďarsko plot proti migrantom" Orbán v reakcii na otázku Bildu, kam pôjdu utečenci po utorňajšom sprísnení podmienok pre imigrantov v Maďarsku, povedal: "Naspäť."

"Od budúceho utorka, keď vstúpia do platnosti nové pravidlá, sa utečenci musia vrátiť tam, odkiaľ prišli," zdôraznil Orbán a dodal, že migranti neprichádzajú z vojnových zón v Sýrii, ale z utečeneckých táborov susedných krajín - z Libanonu, Jordánska a Turecka, kde boli v bezpečí.

"Prichádzajú, pretože chcú žiť lepšie než v táboroch. Chcú nemecký, možno švédsky život. Životné podmienky v Grécku, Macedónsku, Srbsku, Maďarsku a Rakúsku im nestačia. Osobne tomu rozumiem. Je ale jednoznačné: neexistuje základné právo na lepší život, len právo na bezpečnosť a ľudskú dôstojnosť," formuloval predseda maďarskej vlády.

Podľa jeho slov by Európa mala poskytnúť susedom Sýrie vážnu finančnú pomoc, o čom budú rokovať predsedovia vlád Európskej únie. Orbán konkrétne navrhol, aby každá členská krajina platila do rozpočtu EÚ dodatočné jedno percento a súčasne znížila iné výdavky. To by podľa neho prinieslo približne tri miliardy eur na pomoc susedným štátom Sýrie, zameranej na zastavenie odchodu utečencov z tamojších táborov, píše agentúra AP.

"Ak každého vpustíme do Európy, Európa bude zničená," myslí si Orbán, ktorý podčiarkol, že on osobne obdivuje islamskú kultúru, ale ak Európa pripustí súťaž medzi kultúrami, potom kresťania podľa jeho názoru prehrajú.

Maďarský premiér zopakoval, že terajšia migračná kríza by nevznikla, ak by Grécko dodržiavalo pravidlá EÚ a keby sa Nemecko nerozhodlo otvoriť svoje hranice. "Vzhľadom na nemecké rozhodnutie sa už utečenci nechcú zaregistrovať, napádajú policajtov a utekajú z táborov," vyhlásil Orbán.