Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán v Astane: Vytvoriť spoluprácu s Kazachstanom je rozumná vec

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Vytvoriť hlbokú spoluprácu s Kazachstanom je rozumná vec, pretože ide o jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta.

Budapešť/Astana 1. apríla (TASR) - Vytvoriť hlbokú spoluprácu s Kazachstanom je rozumná vec, pretože ide o jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta, vyhlásil dnes v Astane predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s kazašským premiérom Karimom Masimovom.

Podľa agentúry MTI Orbán pricestoval na trojdňovú návštevu kazašského hlavného mesta v utorok s početnou delegáciou, vrátane šiestich členov svojho kabinetu. Na tlačovej konferencii premiér povedal, že vlajkovou loďou maďarsko-kazašskej spolupráce je maďarská ropná spoločnosť MOL. Oznámil, že vláda rozhodla o tom, že Maďarsko sa pričlení k Ázijskej medzinárodnej rozvojovej banke.

Predsedovia vlád Maďarska a Kazachstanu sa dohodli na uzatvorení zmluvy, ktorá vytvorí podmienky pre priame letecké spojenie týchto krajín. Orbán ďalej pripomenul význam nukleárnej spolupráce v oblasti inžinierskych služieb.

Masimov, ktorý Budapešť navštívil vlani 3. júna, podčiarkol dôležitosť prehĺbenia strategickej spolupráce Maďarska - členskej krajiny Európskej únie - s Kazachstanom, ktorý je dôležitou krajinou Ázie. Dnešné rokovanie podľa slov kazašského premiéra ďaleko prekročilo rámec všeobecnej úrovne politického dialógu.

Orbána dnes prijal aj prezident Kazachstanu Nursultan Nazarbajev.