Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Orbán odporučil Moldavsku čo najužšiu spoluprácu s EÚ

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na mimoriadny rozpočtový summit krajín EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 21. februára 2020. Foto: TASR/AP

Podľa maďarského ministerského predsedu záujmom celej EÚ je, aby vytvorila strategické partnerstvo s krajinami, ktoré sú za jej východnou hranicou.

Budapešť/Kišiňov 12. marca (TASR) - Maďarsko bude aj naďalej podporovať Moldavsko v integračných otázkach, vyhlásil vo štvrtok v moldavskom Kišiňove predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s moldavským premiérom Ionom Chicom.

"Nie je jednoduché v rámci Európskej únie presadzovať národné záujmy, avšak je lepšie byť v nej aj s danými ťažkosťami, ako byť mimo nej," povedal Orbán, ktorý odporučil Chicovi čo najužšie spolupracovať s Úniou, informovala agentúra MTI.

Podľa maďarského ministerského predsedu záujmom celej EÚ je, aby vytvorila strategické partnerstvo s krajinami, ktoré sú za jej východnou hranicou - vrátane Moldavska - a aby nechala pootvorenú možnosť únijného členstva a hospodárskej spolupráce.

Chicu vyjadril Orbánovi vďaku za maďarskú podporu v modernizácii Moldavska a v tamojších reformách, ako aj za maďarské projekty realizované v tejto východoeurópskej krajine. Súčasne však poukázal na mnohé nevyužité možnosti vzájomnej hospodárskej spolupráce.