Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Orbán: EÚ čelí vážnym výzvam, Rade bude našťastie predsedať Slovinsko

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie po stretnutí premiérov V4 + Slovinsko v Ľubľane 9. júla 2021. Foto: TASR – Jarsolav Novák

Rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ prevzalo Slovinsko 1. júla od Portugalska.

Budapešť/Ľubľana 9. júla (TASR) – Európska únia bude čeliť v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch vážnym výzvam – šťastím je, že v tomto období bude predsedať Rade EÚ práve Slovinsko, povedal v piatok v Ľubľane po schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky a Slovinska predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Maďarsko v rámci V4 prevzalo 1. júla predsedníctvo od Poľska.

Na spoločnej tlačovej konferencii slovinského premiéra Janeza Janšu s predsedami vlád Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska podľa agentúry MTI Orbán vyjadril presvedčenie, že najdôležitejšou záležitosťou je oživenie ekonomiky po koronavírusovej pandémii. „K tomu sú potrebné tri veci: investície, bezpečnosť a rozšírenie trhov," zdôraznil maďarský ministerský predseda.

Podľa jeho slov investície prídu, ak dane nebudú rásť. „Bezpečne bude vtedy, ak aj naďalej budeme jednotne odmietať prisťahovalectvo a migráciu, a zároveň zotrváme na našom rozhodnom postoji proti akýmkoľvek kvótam na rozdeľovanie migrantov," dodal Orbán.

Slovensko na stretnutí zastupoval predseda vlády Eduard Heger.

Ako uviedol na Twitteri úrad vlády ČR, premiéri na záver spoločného rokovania prijali vyhlásenie, v ktorom zhrnuli hlavné oblasti spolupráce krajín V4.

Hlavnou témou stretnutia premiérov boli aktuálne európske témy a epidemiologická situácia, ale aj priority predsedníctva Slovinska v Rade EÚ. Summit sa v Ľubľane uskutočnil pri príležitosti predsedníctva Slovinska v Rade Európskej únie. Rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ prevzalo Slovinsko 1. júla od Portugalska.