Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán v Uzbekistane nabádal na spoluprácu s krajinami strednej Európy

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Delegácie vlád Maďarska a Uzbekistanu na tomto stretnutí podpísali deväť dohôd, na základe ktorých maďarské spoločnosti dostanú možnosť modernizovať a transformovať strategické odvetvia v Uzbekistane.

Budapešť/Taškent 30. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok požiadal v Taškente prezidenta Uzbekistanu Šavkata Mirzijojeva, aby pomohol využiť predsedníctvo Maďarska v zoskupení Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa začína v polovici budúceho roka, na spoluprácu krajín strednej Európy s krajinami Strednej Ázie.

Podľa agentúry MTI maďarský premiér pozval Mirzijojeva na návštevu Budapešti a navrhol, aby vlády Maďarska a Uzbekistanu spoločne zasadli po dosiahnutí prvých výsledkov dohody o strategickom partnerstve, ktorú podpísali v utorok.

Uzbecká hlava štátu vyzdvihla dynamický rozvoj vzájomných vzťahov svojej krajiny s Maďarskom v uplynulých rokoch s tým, že vzájomná výmena tovaru za posledné štyri roky vzrástla trojnásobne, pričom postúpila na vyššiu kvalitatívnu úroveň.

Orbán pripomenul, že Uzbekistan v prvých ťažkých chvíľach vypuknutia koronavírusovej pandémie, keď bol ešte nedostatok ochranných prostriedkov, poslal Maďarsku zásielku státisícov rúšok.

Politici rokovali o možnostiach rozvoja dvojstranných vzťahov, ale aj o aktuálnych svetových politických otázkach. Delegácie vlád Maďarska a Uzbekistanu na tomto stretnutí podpísali deväť dohôd, na základe ktorých maďarské spoločnosti dostanú možnosť modernizovať a transformovať strategické odvetvia v Uzbekistane.