Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán varoval pred Márkim-Zayom, ten kritizoval volebný systém

Ľudia sa zhromaždili pred predvolebným vystúpením maďarského premiéra a lídra strany Fidesz Viktora Orbána v maďarskom meste Székesfehérvár v piatok 1. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko na post premiéra Péter Márki-Zay zverejnil v piatok popoludní na Facebooku svoje záverečné posolstvo predvolebnej kampane.

Budapešť 1. apríla (TASR) - Predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán v piatok vystúpil v závere volebnej kampane svojej strany pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami v stredomaďarskom Székesfehérvári s prejavom, v ktorom varoval voličov pred experimentovaním s neskúsenými politikmi. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server szeretlekmagyarorszag.hu.

"Prečo by nemohol prísť ktokoľvek, trebárs z Dolnej zeme, kto si myslí, že by mohol prevziať riadenie krajiny? Teraz ale potrebujeme skúsenosti! Neexperimentujme, spoliehajme sa na osvedčených poslancov!" povedal premiér popoludní na námestí naplnenom jeho priaznivcami.

V súvislosti s rusko-ukrajinským vojnovým konfliktom vyhlásil, že ak by sa ľavicová opozícia dostala k moci, tak by poskytla Ukrajine zbrane a zastavila by dovoz ruskej ropy.

Kandidát opozičného zoskupenia V jednote za Maďarsko na post premiéra Péter Márki-Zay zverejnil v piatok popoludní na Facebooku svoje záverečné posolstvo predvolebnej kampane. V ňom označil Orbánovu vládu za najskorumpovanejšiu v histórii Maďarska.

Pripomenul, že vládna strana Fidesz si prispôsobila volebný zákon svojim potrebám vrátane úpravy hraníc volebných okrskov. "Slúži jej armáda platených trolov aj propagandistická mašinéria a má pritom aj neobmedzené finančné zdroje," tvrdil Márki-Zay, ktorý Orbánovi vytkol, že jeho podujatia v rámci predvolebnej kampane neboli verejné a že odmietol verejnú diskusiu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)