Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Orbán prijme v Budapešti Salviniho a Morawieckeho

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Salvini ešte 10. marca avizoval, že Liga Severu chce založiť v Európskom parlamente novú pravicovú frakciu.

Budapešť 30. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán prijme vo štvrtok v Budapešti predsedu talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Mattea Salviniho a poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Agentúru MTI o tom v utorok informoval hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

Podľa jeho slov bude témou stretnutia európske politické spojenectvo Ligy Severu, poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a maďarskej vládnej strany Fidesz.
Matteo Salvini, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Havasi pripomenul, že Orbán začiatkom marca rokoval prostredníctvom videokonferencie so Salvinim - okrem iného hovorili o očkovaní proti novému typu koronavírusu, o oživení ekonomiky po koronavírusovej pandémii, o migrácii, ale aj o politike podpory rodín.

Salvini na online tlačovej konferencii v utorok povedal, že pripravovaná štvrtková schôdza s Orbánom a Morawieckim bude venovaná príprave budovania Európy po koronavírusovej pandémii. "Európa po covide bude iná, otvára sa možnosť uvažovať o novej európskej identite," povedal podľa MTI taliansky politik.

Liga, PiS a Fidesz vyznávajú podľa Salviniho slov rovnaké hodnoty, ktoré sa sústreďujú na prácu, blahobyt, bezpečnosť, rodinu a kresťanské hodnoty, na ktorých je Európa založená. "Chceme predstaviť chartu, v ktorej určíme naše spoločné hodnoty a ciele," dodal.

Salvini 10. marca avizoval, že Liga Severu chce založiť v Európskom parlamente novú pravicovú frakciu. Povedal, že túto novú alianciu chce založiť spolu s politickými subjektmi z iných členských štátov Európskej únie, napríklad z Maďarska a Poľska.
ro
Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Liga Severu je v súčasnosti členom protieurópsky zameranej frakcie Identita a demokracia (ID), do ktorej patria aj krajne pravicové strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a francúzske Národné zhromaždenie, vedené Marine Le Penovou. Bývalý taliansky minister vnútra ďalej vylúčil, že by sa Liga Severu pridala k Európskej ľudovej strane (EPP), z ktorej nedávno odišla maďarská vládna strana Fidesz.

Fidesz opustil Európsku ľudovú stranu 18. marca. Príčinou boli nové ustanovenia, ktoré umožňujú pozastavenie členstva alebo vylúčenie celých skupín (strán) z radov ľudovcov. Možné vytvorenie novej skupiny v europarlamente avizoval v tom čase aj Orbán.

spravodajca TASR Ladislav Vallach