Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán vyzval maďarských učiteľov, aby nepožadovali viac peňazí

Viktor Orban Foto: TASR/AP

V reakcii na sobotňajšiu budapeštiansku demonštráciu učiteľov premiér povedal, že po predchádzajúcich úpravách miezd teraz ďalšie zvyšovanie platov nie je možné.

Budapešť 15. februára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dnes v úvode jarnej schôdze parlamentu vyzval pedagógov, aby nevyvíjali na vládu tlak kvôli financiám. V reakcii na sobotňajšiu budapeštiansku demonštráciu učiteľov premiér povedal, že po predchádzajúcich úpravách miezd teraz ďalšie zvyšovanie platov nie je možné, informoval spravodajský server Vs.hu.

Orbán vyjadril podporu ďalšiemu dialógu s protestujúcimi pedagógmi. Konštatoval, že ich 25-bodové požiadavky by znamenali 18-percentný rast miezd. Po predchádzajúcich 40 a 27 percentách chcú teraz 18 percent. "Chápem to, ale teraz to nie je možné," vyhlásil ministerský predseda, ktorý kritizoval opozičné strany za to, že doterajšie zvyšovanie miezd učiteľov spochybňujú.

Na zlú situáciu vo verejnom školstve poukázali v sobotu v Budapešti tisíce demonštrujúcich učiteľov. Vláda podľa nich nie je ochotná meniť koncepciu verejného školstva. Učitelia okrem iného žiadali radikálne zníženie rozsahu učiva, zrušenie viazaného pracovného času, zabezpečenie väčšej nezávislosti škôl pri tvorbe vyučovacích metód, slobodu voľby učebníc a úpravu miezd takmer 50.000 pracovníkov v oblasti výchovy a vzdelávania.

Učitelia avizovali prípravu štrajku v reakcii na Orbánov prejav

Celoštátne predsedníctvo Odborového zväzu pedagógov (PSZ) sa nezúčastní Okrúhleho stola verejného vzdelávania a začne s prípravami na štrajk. Oznámila to dnes v Budapešti predsedníčka PSZ Piroska Gallóová v reakcii na dnešný prejav predsedu vlády Viktora Orbána v parlamente, v ktorom vyzval učiteľov, aby nevyvíjali tlak na vládu.

PSZ je najpočetnejšou pedagogickou odborárskou organizáciou v Maďarsku.

Podľa spravodajského servera Origo.hu Gallóová sa odmietla pustiť do "vojny čísiel" týkajúcej sa vývoja miezd učiteľov, ako ho načrtol premiér. Povedala iba, že Orbánova vláda skutočne pridala pedagógom na základných platoch, zároveň im však vzala množstvo predchádzajúcich príplatkov a zvýšila povinný počet hodín. V konečnom dôsledku teda učitelia podľa jej slov pracujú viac, pričom ich príjmy stúpli iba minimálne.

Predsedníčka PSZ tiež zdôraznila, že medzi požiadavkami pedagógov figuruje síce žiadosť o zvýšenie platov. Avšak nielen pre učiteľov, ale aj pre takmer 50.000 zamestnancov v školstve, ktorí poskytujú školám technické a administratívne služby. Ich platy sa totiž od roku 2008 nemenili.

Gallóová v sobotu na demonštrácii vyhlásila, že kvôli krokom vlády v uplynulých troch rokoch bolo maďarské vzdelávanie úplne zničené. Zdôraznila tiež, že odborári neustúpia od svojej požiadavky na radikálne zmeny v školstve. "Veľká reforma, ktorú urobila vláda, je zlá pre deti, pre učiteľov a pre celú krajinu," dodala.