Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Orbán: Z Bruselu sme na hraničné zábrany nedostali ani halier

Slovenský premiér Peter Pellegrini (uprostred vľavo) spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom (uprostred) preverili stav ochrany schengenských hraníc na maďarsko-srbskom úseku schengenských hraníc 13. februára 2020 pri juhomaďarskej obci Röszke. Foto: TASR/DUNA/MTI/Zsolt Szigetvary

Aj iné krajiny stavajú ploty, my sme ale boli prví, preto sme hlavnými vinníkmi, dodal maďarský ministerský predseda.

Röszke 13. februára (TASR) - Európska únia (EÚ) nedala Maďarsku na budovanie hraničných zábran ani halier, aj keď niektorým iným krajinám áno, povedal vo štvrtok pri juhomaďarskej prihraničnej obci Röszke v reakcii na otázku TASR predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý spolu so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim preverili situáciu na maďarsko-srbskom úseku schengenskej hranice.

"Aj iné krajiny stavajú ploty, my sme ale boli prví, preto sme hlavnými vinníkmi," dodal maďarský ministerský predseda, podľa ktorého Brusel platí Maďarsku z bezpečnostného fondu nejaký "dosť malý" príspevok na hliadky.

Oplotený srbsko-maďarský úsek má podľa jeho slov 175 kilometrov a existuje ešte vyše 300-kilometrový úsek hraníc Maďarska s Chorvátskom, na ktorom je síce technicky menej komplikovaný plot, avšak finančne náročnejší. "Minuli sme vyše miliardu eur, z toho nám nič neuhradili," zdôraznil Orbán.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)