Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbán zatelefonoval Erdoganovi a zvolal svoj bezpečnostný kabinet

Na archívnej fotografii maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Turecký prezident Orbána informovala, že tlak na Turecko je enormný, preto už nedokáže udržať časť migrantov na svojom území.

Budapešť 28. februára (TASR) - Vojnová situácia v Sýrii a otázky migrácie boli témou piatkového telefonického rozhovoru predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa agentúry MTI to uviedol hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, podľa ktorého Orbán zvolal svoj bezpečnostný kabinet.

Turecký prezident Orbána informovala, že tlak na Turecko je enormný, preto už nedokáže udržať časť migrantov na svojom území. Podľa Havasiho maďarský premiér s Erdoganom hovorili aj o príprave schôdzky premiérov krajín Vyšehradskej štvorky a Turecka.

Podľa agentúry Reuters vo štvrtok jeden z vysokopostavených tureckých predstaviteľov vyhlásil, že Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) uviedlo, že nie je vylúčené, že za tureckým vyhlásením je snaha Ankary dosiahnuť väčšiu podporu od svojich spojencov v NATO.

Orbán v piatok popoludní zvolal svoj bezpečnostný kabinet, ktorého členmi sú aj šéf diplomacie a minister vnútra. Tento orgán prerokoval správu tajných služieb a rozhodol o posilnení ochrany južných hraníc, ako aj o tom, že Maďarsku bude pozornejšie sledovať dianie na balkánskej migračnej trase.

Maďarský ministerský predseda v piatok ráno v rannej relácii verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió v reakcii na prvé správy z Turecka povedal, že treba rátať s migračnou vlnou, a treba rátať aj s pravidelnými útokmi na maďarské hraničné zábrany.

Reakcia Turecka súvisí s očakávaným príchodom utečencov z provincie Idlib na severozápade Sýrie, kde prišlo od začiatku decembra minulého roka o život viac ako 300 civilistov a takmer milión obyvateľov bol vysídlený.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach