Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: V utorok sa bude konať v Budapešti mimoriadny summit V4

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

V uplynulých týždňoch ďalej stúpal migračný tlak na Európu, uviedol Orbán.

Budapešť 22. novembra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zvolal na utorok do Budapešti mimoriadnu schôdzu premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, informoval v pondelok Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

"V uplynulých týždňoch ďalej stúpal migračný tlak na Európu. Zajtra sa preto bude konať v Budapešti mimoriadny summit V4," uviedol Orbán, ktorého krajina aktuálne predsedá zoskupeniu V4.

O stretnutie predsedov vlád vyšehradského zoskupenia - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska - v súvislosti s migračnou situáciou na hraniciach s Bieloruskom pôvodne požiadal v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

"Premiér požiadal o zvolanie Vyšehradskej skupiny z dôvodu aktuálnej geopolitickej situácie," uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Dodal, že Morawiecki v priebehu tohto týždňa navštívi viacero krajín. Sériu stretnutí odštartoval v nedeľu rokovaniami s premiérmi pobaltských štátov.

Poľská pohraničná stráž od začiatku tohto roka zaznamenala viac než 34.000 pokusov o nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice, z toho 6000 od začiatku tohto mesiaca. Od 2. septembra platí v oblastiach Poľska ležiacich na hraniciach s Bieloruskom výnimočný stav.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)