Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbána znepokojuje, že tri milióny Maďarov sa nechcú nechať zaočkovať

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 106 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 807.428.

Budapešť 18. júna (TASR) - Maďarsko má oproti iným európskym krajinám z hľadiska zaočkovanosti proti novému druhu koronavírusu zhruba dvojmesačný náskok, pretože vakcíny získalo skôr a rýchlejšie očkovalo. Vyhlásil to v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý však súčasne vyjadril znepokojenie nad tým, že tri milióny Maďarov sa nechcú dať zaočkovať.

"Toho, kto nie je zaočkovaný, si vírus (SARS-CoV-2) nájde. Máme tri milióny potenciálnych pacientov," dodal premiér, ktorý vyzval spoluobčanov, aby sa zaregistrovali a nechali sa zaočkovať.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 106 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných stúpol na 807.428. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli dvaja pacienti, doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 29.950 úmrtí.

Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je 5.389.058 ľudí, obe dávky očkovacej látky v tejto desaťmiliónovej krajine dostalo 4.360.313 osôb.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)