Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbánov kritik Péter Magyar má 24-hodinovú osobnú ochranu

Magyar Nemzet, ilustračná snímka. Foto: hungarianfreepress.com

Z policajných zdrojov minulý týždeň prenikli médiám informácie naznačujúce, že Magyar údajne týral svoju manželku.

Budapešť 18. marca (TASR) - Ostrý kritik predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy Péter Magyar v pondelok na Facebooku oznámil, že prijal ponuku na 24-hodinovú osobnú ochranu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Akceptujúc opakované rady viacerých bezpečnostných expertov a žiadosť mojej rodiny, vzhľadom na stúpajúci počet vyhrážok od dnešného dňa akceptujem ponúkanú 24-hodinovú osobnú ochranu v záujme svojej bezpečnosti a bezpečnosti mojich blízkych," napísal na Facebooku.

Magyar je bývalým manželom exministerky spravodlivosti Judit Vargovej, s ktorou majú tri deti. Na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch.

Verejnosti sa stal známym po vypuknutí aféry súvisiacej s amnestiou v kauze okolo pedofílie, kvôli ktorej odstúpila prezidentka Katalin Nováková. V rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube Magyar vtedy prvýkrát ostro vystúpil proti Orbánovmu režimu, čo potom urobil aj v rozhovoroch pre ďalšie nezávislé médiá.

Pri príležitosti štátneho sviatku vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848 - 1849 minulý piatok (15.3.) zorganizoval v Budapešti masové zhromaždenie, na ktorom pred tisíckami protestujúcich opakovane ostro kritizoval Orbánovu vládu, ale aj celú politickú elitu, ktorá riadila Maďarsko v uplynulých 30 rokoch. Podľa jeho slov vládna strana Fidesz zlikvidovala základy demokracie a míňa miliardy na propagandu. Tú vedie šéf Orbánovho kabinetu Antal Rogán, ktorý je podľa Magyara zapletený v korupčnej kauze okolo bývalého šéfa zboru súdnych exekútorov, o ktorej je pripravený informovať prokuratúru.

Z policajných zdrojov minulý týždeň prenikli médiám informácie naznačujúce, že Magyar údajne týral svoju manželku. Magyar to poprel a políciu vyzval, aby vyšetrila, ako mohli preniknúť takéto informácie a Vargovej adresoval odkaz, v ktorom vyjadril obavy z jej vydierania.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)