Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ORF: Na hraniciach SR a Rakúska sa zatiaľ dlhé rady netvoria

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ORF konštatuje, že pendleri na rakúsko-slovenských hraniciach sú pokojní, keďže na podobné kontroly si zvykli už počas niekoľkomesačných obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou.

Viedeň 29. septembra (TASR) - Na rakúsko-slovenských hraničných priechodoch, kde rakúska polícia od stredajšej polnoci - zatiaľ na desať dní - zaviedla kontroly, sa vo štvrtok dopoludnia napriek veľkému počtu pendlerov dlhšie rady netvorili a zdržanie trvá len niekoľko minút. Informuje o tom verejnoprávna televízia ORF.

V nasadení je v spolkových krajinách Burgenland a Dolné Rakúsko, ako aj na Dunaji vo Viedni aktuálne 200 policajtov. Kontroly prebiehajú na 11 hraničných priechodoch i na priechodoch pre cyklistov a peších.

Na priechode Berg sa autá dopoludnia zdržali približne päť minút. Ako v stredu avizoval minister vnútra Gerhard Karner, kontrolujú sa predovšetkým dodávky a minibusy a ďalšie typy vozidiel, ktoré v minulosti prevážali nelegálnych migrantov.

Kontroly sú podľa Viedne nevyhnutné preto, že rovnaký režim z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie na hraniciach so SR od polnoci takisto zaviedla aj Česká republika, uviedol Raimund Schwaigerlehner, hovorca dolnorakúskeho policajného riaditeľstva.

"Česká republika ohlásila, že od dnes bude vykonávať hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Rakúsko na to okamžite zareagovalo zavedením kontrol na hraniciach so SR, aby uzavrelo trasu, ktorou by sa mohli prevádzači vyhýbať (kontrolám)," povedal Schwaigerlehner. Rakúsko už predtým zaviedlo kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom.

ORF konštatuje, že pendleri na rakúsko-slovenských hraniciach sú pokojní, keďže na podobné kontroly si zvykli už počas niekoľkomesačných obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou.

V Rakúsku bolo od januára do augusta tohto roku podaných podľa údajov rezortu vnútra 56.149 žiadostí o azyl, čo predstavuje nárast o 195 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Väčšinu žiadostí podali občania Indie. Agentúra APA v tejto súvislosti píše, že v Rakúsku evidujú čoraz viac žiadostí ľudí, ktorí vzhľadom na krajinu pôvodu nárok na azyl nemajú. Okrem Indie ide o migrantov z Pakistanu, Maroka či Tuniska.