Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Orgán Rady Európy odsúdil ruské voľby na okupovaných územiach Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Ide o ďalší pokus Ruskej federácie legalizovať dočasnú okupáciu a anexiu ukrajinských území, uviedol Cools v správe, z ktorej citoval spravodajca TASR.

Brusel/Štrasburg 27. februára (TASR) - Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) Marc Cools v utorok odsúdil plány Moskvy na uskutočnenie marcových volieb ruského prezidenta na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedol to v tlačovej správe zverejnenej na webstránke RE.

"Nezákonný priebeh takýchto takzvaných volieb a nútenie občanov Ukrajiny voliť v nich predstavuje hrubé porušenie medzinárodného práva a práv občanov chránených Európskym dohovorom o ľudských právach. Ide o ďalší pokus Ruskej federácie legalizovať dočasnú okupáciu a anexiu ukrajinských území," uviedol Cools v správe, z ktorej citoval spravodajca TASR.

Tieto plány Ruska odsúdilo aj predsedníctvo Kongresu miestnych a regionálnych samospráv RE vo svojom vyhlásení k nedávnemu druhému výročiu ruskej vojny proti Ukrajine.

Kongres miestnych a regionálnych samospráv, ktorého cieľom je posilňovať demokraciu na týchto úrovniach, združuje 612 volených predstaviteľov zastupujúcich viac ako 150.000 orgánov zo 46 členských štátov Rady Európy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)