Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Organizácia Human Rights Watch obvinila Izrael z vojnových zločinov

Dvaja izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky na hranici Izraela s pásmom Gazy, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda, ktorá opakovane uviedla, že jej nálety v pásme Gazy boli namierené na vojenské ciele, na správu HRW bezprostredne nereagovala.

Jeruzalem 27. júla (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok zverejnenej správe obvinila izraelskú armádu, že počas májovej 11-dňovej vojny proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas podnikla útoky, ktoré sa "očividne rovnajú vojnovým zločinom". Informovala o tom agentúra AP.

HRW svoje závery zverejnila po vyšetrení troch izraelských náletov, počas ktorých podľa organizácie zahynulo 62 palestínskych civilistov. HRW uviedla, že "v blízkom okolí" týchto útokov "neboli zjavné žiadne vojenské ciele".

"Izraelské sily v máji podnikli v pásme Gazy útoky, ktoré zničili celé rodiny, bez zjavného vojenského cieľa v okolí," uviedol Gerry Simpson z HRW. Pripomenul "pretrvávajúcu neochotu Izraela vyšetriť údajné vojnové zločiny" spojené s raketovou paľbou na izraelské oblasti obývané civilistami.

Táto neochota podľa Simpsona potvrdzuje dôležitosť prebiehajúceho vyšetrenia krokov oboch strán Medzinárodným trestným súdom (ICC).

HRW v správe takisto obvinila palestínskych militantov zo spáchania očividných vojnových zločinov vypálením viac ako 4000 neriadených rakiet a mínometov na izraelské osídlené centrá. Takéto útoky podľa organizácie porušujú "zákaz úmyselných alebo nerozvážnych útokov na civilistov".

Správa HRW bola zameraná na izraelské nálety počas májových bojov. Aktivisti uviedli, že samostatnú správu o krokoch Hamasu a ďalších palestínskych militantných skupín zverejnia v auguste.

Izraelská armáda, ktorá opakovane uviedla, že jej nálety v pásme Gazy boli namierené na vojenské ciele, na správu HRW bezprostredne nereagovala.

Jedenásťdňové boje medzi Izraelom a hnutím Hamas, ako aj ďalšími palestínskymi ozbrojenými skupinami pôsobiacimi v Gaze, ukončilo prímerie vyhlásené 21. mája. Konflikt si podľa úradov v Gaze vyžiadal životy približne 254 Palestínčanov vrátane niekoľkých bojovníkov. V Izraeli zabili rakety vystrelené z Gazy 13 ľudí vrátane vojaka, oznámili bezpečnostné zložky.

HRW v apríli obvinila Izrael zo páchania zločinov "apartheidu" a vykonávania perzekúcií, ktorých cieľom je "zachovanie dominantného postavenia izraelských Židov nad Palestínčanmi", pripomína AP. Izrael tvrdenia HRW odmietol a označil ich za nepravdivú protiizraelskú propagandu.