Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 19. jún 2024Meniny má Alfréd
< sekcia Zahraničie

Organizácia islamskej spolupráce nechce Trumpov plán pre Blízky východ

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpov plán na riešenie situácie na Blízkom východe a usporiadanie vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi už odmietla aj Palestínska samospráva, ktorá ho označila za zaujatý a kapitulantský.

Rijád 3. februára (TASR) - Organizácia islamskej spolupráce (OIC) odmietla v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí v saudskoarabskom meste Džidda mierový plán pre Blízky východ, ktorý v utorok (28. januára) predstavil americký prezident Donald Trump.

Trumpov plán na riešenie situácie na Blízkom východe a usporiadanie vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi už odmietla aj Palestínska samospráva, ktorá ho označila za zaujatý a kapitulantský. Plán v sobotu odmietla aj Liga arabských štátov (LAŠ).

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach okupovaného západného brehu Jordánu (Predjordánska), pričom povoľuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.