Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Organizátor korunovácie Karola III. dostal zákaz šoférovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keďže sa Fitzalan-Howard, najvyššie postavený vojvoda v Anglicku, sa v roku 2019 dopustil dvoch dopravných priestupkov za prekročenie rýchlosti, v najnovšej kauze mu hrozil už zákaz šoférovania.

Londýn 27. septembra (TASR) - Britský aristokrat, ktorý organizoval pohreb kráľovnej Alžbety II., dostal v pondelok od súdu šesťmesačný zákaz šoférovania. Súd vydal tento verdikt napriek tomu, že Edward Fitzalan-Howard, vojvoda z Norfolku, argumentoval, že svoje auto potrebuje pri organizovaní korunovácie kráľa Karola III.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, vojvoda z Norfolku sa pred súdom v Londýne priznal, že 7. apríla počas jazdy svojím autom značky BMW použil mobilný telefón a šiel na červenú.

Keďže sa Fitzalan-Howard, najvyššie postavený vojvoda v Anglicku, ktorý má aj titul gróf maršal, sa v roku 2019 dopustil dvoch dopravných priestupkov za prekročenie rýchlosti, v najnovšej kauze mu hrozil už zákaz šoférovania.

Vojvodova advokátka na súde sa snažila dosiahnuť zmiernenie predpokladaného trestu. Argumentovala, že jej mandant sa podieľa na prípravách korunovácie Karola III., takže by mu nastali komplikácie, ak by nemal k dispozícii svoje auto.

Súd, ktorý na žiadosť advokátky pojednával s vylúčením verejnosti, však jej žiadosť zamietol s tým, že verdikt vynesený podľa zákona spôsobí síce Fitzalanovi-Howardovi nepríjemnosti, nie však "mimoriadne ťažkosti".

Fitzalan-Howard bol oficiálne zodpovedný za organizovanie kráľovninho pohrebu, ktorý sa konal minulý pondelok za účasti 2000 ľudí vrátane svetových lídrov a členov kráľovských rodín zo zahraničia.