Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Organizátora bombového útoku na bagdadský trh odsúdili na smrť

Ľudia a bezpečnostné jednotky sa zhromaždujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Muž, ktorého meno nebolo zverejnené, bol uznaný vinným za naplánovanie dvoch samovražedných bombových útokov, ktoré sa odohrali v januári roku 2021 na trhu na bagdadskom námestí Tajaran.

Bagdad 30. mája (TASR) - Iracký súd v pondelok odsúdil na trest smrti príslušníka skupiny Islamský štát (IS) usvedčeného z prípravy bombového útoku z roku 2021, pri ktorom na preplnenom bagdadskom trhovisku zahynulo 32 ľudí.

Ako pripomenula agentúra AFP, šlo vtedy o prvý veľký samovražedný bombový útok v irackom hlavnom meste po troch rokoch. Ukončilo sa ním obdobie relatívneho pokoja, ktoré nastalo po tom, ako Irak koncom roka 2017 oznámil porážku džihádistov z Islamského štátu.

Muž, ktorého meno nebolo zverejnené, bol uznaný vinným za naplánovanie dvoch samovražedných bombových útokov, ktoré sa odohrali v januári roku 2021 na trhu na bagdadskom námestí Tajaran. Okrem 32 obetí na životoch si vyžiadali aj 110 zranených.

Odsúdeného muža súd označil za hlavného vykonávateľa útoku. Muž sa priznal k členstvu k IS i k tomu, že neskorším samovražedným atentátnikom poskytol potrebné vybavenie.

Pri útoku jeden z atentátnikov najprv upútal pozornosť ľudí tým, že tým, že tvrdil, že sa cíti zle. Následne však odpálil svoj pás s výbušninami. Keď sa na miesto činu nahrnuli ďalší ľudia, aby pomohli obetiam, svoj pás s výbušninami aktivoval druhý útočník.

AFP dodala, že Irak vynáša rozsudky smrti pomerne často - zvyčajne za usvedčenie z terorizmu alebo vraždy.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej správe za rok 2021 venovanej trestom smrti zaradila Irak na popredné miesta na svete, pokiaľ ide o rozsudky smrti a popravy.

Amnesty zaznamenala v Iraku v roku 2021 najmenej 17 popráv, ale uviedla, že počet rozsudkov smrti "sa oproti roku 2020 zvýšil viac ako trojnásobne".

V apríli súdy v Iraku vyniesli trest smrti nad ôsmimi osobami: štyri dostali tento trest v súvislosti s bombovým útokom na auto a štyri za vraždu.