Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Organizátorov protestu proti epidemiologickým opatreniam pokutovali

Na snímke uprostred hlavný organizátor protestu Áron Ecsényi za kordónom polície počas demonštrácie v Budapešti 31. januára 2021. Foto: TASR/AP

V nedeľu polícia krátko po začatí zhromaždenia začala overovať totožnosť demonštrantov a pýtala sa ich na dôvod ich účasti.

Budapešť 1. februára (TASR) - Organizátori protestného zhromaždenia, ktoré sa za účasti zhruba 300 ľudí konalo v nedeľu proti epidemiologickým opatreniam vlády, museli zaplatiť po 500.000 forintov (1395 eur) pokuty v rámci priestupkového konania. Oznámil to v pondelok na Facebooku jeden z trojice organizátorov - Áron Ecsényi.

Podľa jeho slov ich však sankcia neodradila od zorganizovania ďalšej demonštrácie proti obmedzeniam v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorá sa na základe výzvy skupiny Masové otváranie obchodov zriadenej na Facebooku má konať v pondelok na Námestí hrdinov.

Vláda minulý štvrtok rozhodla, že prísne epidemiologické opatrenia - vrátane v novembri nariadeného nočného zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania či povinnosti nosenia rúšok - predĺži až do 1. marca. Zatvorené teda zostávajú aj reštauračné zariadenia a zábavné podniky.

V nedeľu polícia krátko po začatí zhromaždenia začala overovať totožnosť demonštrantov a pýtala sa ich na dôvod ich účasti.

Polícia pre porušenie povinnosti nosenia rúška zasiahla voči šiestim protestujúcim, z nich dvaja museli zaplatiť pokutu. Voči zvyšným štyrom začali priestupkové konanie. Policajti všetkých účastníkov upozornili na porušenie vládneho nariadenia a priestupkové konanie iniciovali aj voči organizátorom demonštrácie.

Doterajšou bilanciou pandémie koronavírusu v Maďarsku je 368.710 nakazených a 12.578 obetí na životoch.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)