Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

TÍTO MAJÚ OSCARA: Film roka je Zelená kniha a najlepší režisér Cuarón

Peter Farrelly preberá cenu Oscar za film "Green Book" . Foto: TASR/AP

Americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly, ktorý ju aj produkoval spolu s Jimom Burkeom, Brianom Curriem, Nickom Vallelongom a Charlesom Wesslerom.

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 91. ročník udeľovania filmových cien Oscar. Galavečer v komplexe Dolby Theatre sa po prvý raz za uplynulých 30 rokov uskutočnil bez moderátora, ktorého nahradili desiatky rozličných osobností, informuje tlačová agentúra AFP.

Najviac zlatých sošiek - štyri - získal film Bohemian Rhapsody o živote zosnulého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Film zvíťazil v troch technických kategóriách (strih, strih zvuku a mixáž zvuku), ako aj v kategórii herec v hlavnej úlohe (Rami Malek). Zvyšní členovia skupiny Queen odohrali s hosťujúcim spevákom Adamom Lambertom na úvod galavečera dve skladby z jej repertoáru - We Will Rock You a We Are the Champions.

Vystúpenie skupiny Quuen so spevákom Adamom Lambertom počas udeľovania filmových Oscarov.
Foto: TASR/AP


Po tri zlaté sošky si odniesli filmy Roma (kamera, réžia, film v cudzom jazyku), Zelená kniha (najlepší film, herec vo vedľajšej úlohe, pôvodný scenár) a Čierny panter (pôvodná hudba, výprava, návrh kostýmov).

Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok snímka Zelená kniha


Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok snímka Zelená kniha. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly, ktorý ju aj produkoval spolu s Jimom Burkeom, Brianom Curriem, Nickom Vallelongom a Charlesom Wesslerom.

Dej filmu sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen.

Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Film získal na slávnostnom galavečeri dvoch ďalších Oscarov - v kategórii herec vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali) a pôvodný scenár (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly).

Oscara v kategórii réžia získal Alfonso Cuarón za film Roma


Oscara v kategórii réžia získal v noci na pondelok Alfonso Cuarón. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za režírovanie filmu Roma, informovala tlačová agentúra AFP.

Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko.

Oscara v kategórii réžia získal Alfonso Cuarón za film Roma
Foto: TASR/AP


Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov.

Cuarón, ktorý je Mexičan, získal za túto snímku zlatú sošku Oscara aj v kategóriách kamera a film v cudzom jazyku.

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal Rami Malek


Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Rami Malek. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy zosnulého frontmana britskej rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho vo filme Bohemian Rhapsody.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Rami Malek.
Foto: TASR/AP


Tento britsko-americký biografický film režírovali Bryan Singer a Dexter Fletcher. Snímka sleduje začiatky skupiny, jej závratnú kariéru a celosvetový úspech. Príbeh filmu sa končí v roku 1985, keď skupina Queen vystúpila na charitatívnom koncerte Live Aid na londýnskom štadióne Wembley.

Pre Maleka (37), ktorý je egyptského pôvodu, je to prvý Oscar. Je držiteľom aj Zlatého glóbusu, ceny British Academy Film Awards (BAFTA) i ocenenia Primetime Emmy Award.

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala Olivia Colmanová


Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Olivia Colmanová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Favoritka.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Olivia Colmanová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Favoritka.
Foto: TASR/AP


Tento historický dramatický a komediální film, ktorý vznikol v americko-britsko-írskej koprodukcii, režíroval grécky režisér Jorgos Lantimos.

Dej filmu sa odohráva v Anglicku na začiatku 18. storočia. Film sa zaoberá vzťahmi medzi dvoma sesternicami, ktoré súperia o to, ktorá z nich bude dvornou favoritkou kráľovnej Anny v podaní Britky Olivie Colmanovej.

Colmanová (45) má na konte i dva Zlaté glóbusy a štyri ocenenia British Academy Film Awards (BAFTA).

Lady Gaga získala Oscara za pieseň do filmu Zrodila sa hviezda


Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala v noci na pondelok Lady Gaga. Pieseň Shallow pochádza z filmu Zrodila sa hviezda, v ktorom táto speváčka a skladateľka hrá hlavnú úlohu.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala v noci na pondelok Lady Gaga.
Foto: TASR/AP


Spoluautormi hudby a textu tejto skladby sú Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyattdouble. Lady Gaga víťaznú pieseň zaspievala na slávnostnom odovzdávaní cien v duete s Bradleym Cooperom, ktorý vo filme hrá ďalšiu hlavnú úlohu a je zároveň režisérom tejto hudobnej romantickej drámy.

Cooper vo filme stvárňuje hviezdu country Jacka Mainea, ktorý objaví neznámu talentovanú speváčku Ally (Lady Gaga). Keď sa obaja vrhnú do vášnivého milostného vzťahu, Jack presvedčí Ally, aby vystupovala vo svetle reflektorov, čo ju katapultuje k sláve. Ide o novú verziu pôvodného filmu z roku 1937.

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal Mahershala Ali


Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal v noci na pondelok Mahershala Ali. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Zelená kniha, informovala tlačová agentúra AFP.

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly. Jej dej sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen.

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal v noci na pondelok Mahershala Ali.
Foto: TASR/AP


Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Pre Aliho (45), ktorý je tiež hudobníkom, je to už druhý Oscar. Na konte má tiež jeden Zlatý glóbus i jedno ocenenie British Academy Film Awards (BAFTA).

Oscara v kategórii cudzojazyčná snímka získala Roma (Mexiko)


Oscara v kategórii film v cudzom jazyku získala v noci na pondelok čiernobiela mexická dráma Roma. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko.

Alfonso Cuaron, vľavo, prijíma gratuláciu od Yalitzi Aparicio, druhá zľava, Margarity Martinez Merino a Mariny de Tavirar, za víťazstvo v kategórii film v cudzom jazyku za film "Roma".
Foto: TASR/AP


Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov.

Cuarón získal na galavečeri Oscara v kategórii kamera. Roma získala na 91. ročníku udeľovania Oscarov celkovo desať nominácií vrátane kategórií réžia a najlepší film.

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala Regina Kingová


Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala v noci na pondelok Regina Kingová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme If Beale Street Could Talk, informovala tlačová agentúra AFP.

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala v noci na pondelok Regina Kingová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme If Beale Street Could Talk.
Foto: TASR/AP


Túto americkú romantickú drámu režíroval Barry Jenkins. Film rozpráva príbeh o mladej Afroameričanke, ktorá sa s podporou svojej rodiny usiluje očistiť meno svojho neprávom obvineného milenca a dokázať jeho nevinu ešte pred narodením ich dieťaťa. Kingová tu stvárnila matku hlavnej predstaviteľky.

Kingová (48) je okrem iných i držiteľkou jedného Zlatého glóbusu a troch cien Primetime Emmy Award.


Výsledky vo všetkých 24 kategóriách:


Najlepší film: Zelená kniha

Réžia: Alfonso Cuarón

Herec v hlavnej úlohe: Rami Malek

Herečka v hlavnej úlohe: Olivia Colmanová

Film v cudzom jazyku: Roma


Herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali

Herečka vo vedľajšej úlohe: Regina Kingová

Pôvodná hudba: Ludwig Göransson (Čierny panter)

Pôvodná pieseň: Shallow (Zrodila sa hviezda - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt)

Pôvodný scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly (Zelená kniha)

Adaptovaný scenár: Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee (BlacKkKlansman)


Krátky film: Skin

Animovaný celovečerný film: Spider-Man: Paralelné svety

Animovaný krátky film: Bao

Celovečerný dokument: Free Solo

Krátkometrážny dokument: Period. End of Sentence.


Kamera: Alfonso Cuarón (Roma)

Strih: John Ottman (Bohemian Rhapsody)

Výprava: Hannah Beachlerová, Jay Hart (Čierny panter)

Návrh kostýmov: Ruth Carterová (Čierny panter)

Masky: Greg Cannom, Kate Biscoeová, Patricia Dehaneyová (Vice)

Vizuálne efekty: Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles, J. D. Schwalm (Prvý človek)

Strih zvuku: John Warhurst, Nina Hartstoneová (Bohemian Rhapsody)

Mixáž zvuku: Paul Massey, Tim Cavagin, John Casali (Bohemian Rhapsody)