Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Oslavy platinového jubilea kráľovnej spestril koncert hviezd

Na archívnej snímke z 2. júna 2022 britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Okrem hudobníkov počas galavečera britskú panovníčku osobne alebo prostredníctvom videoposolstiev pozdravili aj osobnosti politiky, filmu a športu.

Londýn 5. júna (TASR) – Veľkolepým koncertom za účasti množstva hviezd vrátane Diany Rossovej a Andrea Bocelliho vyvrcholil v sobotu večer v Londýne tretí deň osláv 70. výročia nástupu britskej kráľovnej Alžbety II. na trón. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Koncert pred Buckinghamským palácom, sídlom kráľovnej v centre Londýna, sledovalo okrem členov kráľovskej rodiny, medzi ktorými však chýbala samotná kráľovná, 22.000 držiteľov špeciálnych vstupeniek, pričom 10.000 vstupeniek bolo poskytnutých verejnosti. Ďalšie desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v širšom okolí a vysielala ho aj BBC.

Na koncerte okrem Rossovej a Bocelliho vystúpili aj Elton John, Rod Stewart, Hans Zimmer, Alicia Keysová, Nile Rodgers, George Ezra, Andrew Lloyd Webber, Queen+Adam Lambert či Duran Duran. Vystúpenie Eltona Johna však bolo vopred nahrané, pretože spevák je momentálne na európskom turné.

Okrem hudobníkov počas galavečera britskú panovníčku osobne alebo prostredníctvom videoposolstiev pozdravili aj osobnosti politiky, filmu a športu, ako bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová, prírodovedec a dokumentarista David Attenborough, futbalista David Beckham či herci Stephen Fry a Julie Andrewsová.

Na začiatku sobotňajšieho koncertu čakalo divákov prekvapenie v podobe premietnutia krátkej humorne ladenej scénky, v ktorej Alžbeta II. sedí pri tradičnom čaji o piatej s obľúbenou britskou detskou knižnou a filmovou postavou Medvedíkom Paddington a rozprávajú sa o tom, že majú radi chlebíčky s lekvárom.

Poctu svojej 96-ročnej matke vzdal v krátkom príhovore aj jej najstarší syn, princ z Walesu, ktorý ju oslovil "Vaše Veličenstvo" a "mamička". "Rozsah dnešnej večernej oslavy – a vyžarovanie tepla a náklonnosti počas celého tohto slávnostného víkendu – je náš spôsob, ako Vám poďakovať," povedal Charles. Spomenul aj svojho otca, princa Philipa, ktorý zomrel v roku 2021 a ktorý by si tento večer "určite užil".