Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nobelov výbor: Ahmed je zodpovedný za ukončenie konfliktu v Tigraji

Na archívnej snímke zo 16. júna 2021 etiópsky premiér Abiy Ahmed. Foto: TASR/AP

Nezlepšujúca sa situácia v Tigraji vyvoláva výzvy, aby bola Abiyovi Ahmedovi odobratá Nobelova cena, čo však podľa príslušných stanov jej udeľovania nie je možné, píše AFP.

Oslo 13. januára (TASR) - Nórsky Nobelov výbor, ktorý udeľuje Nobelovu cenu za mier, vo štvrtok vyhlásil, že etiópsky premiér Abiy Ahmed, laureát z roku 2019, nesie osobitnú zodpovednosť za to, aby sa ukončilo krviprelievanie vo federálnom štáte Tigraj na severe Etiópie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ako predseda vlády a držiteľ Nobelovej ceny má Abiy Ahmed mimoriadnu zodpovednosť ukončiť tento konflikt a prispieť k mieru," vyhlásila predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová.

Severnú časť Etiópie sužujú nepokoje od novembra 2020, keď Abiy Ahmed vyslal do Tigraja vojakov po tom, ako obvinil tamojšiu regionálnu vládnucu stranu – Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) – z útokov na tábory federálnej armády.

Boje medzi silami lojálnymi premiérovi a hnutím TPLF, ako aj ich spojencami si vyžiadali už tisícky mŕtvych a prinútili niekoľko miliónov ľudí opustiť svoje domovy. Tigraj sa podľa OSN nachádza prakticky pod blokádou, ktorá znemožňuje prísun humanitárnej pomoci, pričom státisícom tamojších obyvateľov hrozí hladomor.

Nezlepšujúca sa situácia v Tigraji vyvoláva výzvy, aby bola Abiyovi Ahmedovi odobratá Nobelova cena, čo však podľa príslušných stanov jej udeľovania nie je možné, píše AFP.

Nórsky výbor uviedol, že nemôže komentovať, aké faktory boli zdôraznené pri udeľovaní ceny nad rámec "dôvodov uvedených v súvislosti s ocenením", keďže diskusie tohto výboru sú dôverné.

Etiópsky premiér dostal Nobelovu cenu za mier "na základe svojho úsilia a legitímnych očakávaní, ktoré existovali v roku 2019", povedala Reissová-Andersenová.

"Mierové iniciatívy, ktoré Abiy Ahmed začal a za ktoré získal Nobelovu cenu, boli založené na jeho príspevku k mierovej dohode s Eritreou a jeho komplexnej politickej iniciatíve za demokraciu a rozvoj občianskych práv," dodala predsedníčka.