Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Osle sa aj napriek zrušeniu konal pochod solidarity

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia odporučila zrušiť zhromaždenie, pretože očakávaná účasť bola príliš veľká na to, aby bola zaručená bezpečnosť, uviedli organizátori.

Oslo 28. júna (TASR) - Napriek tomu, že plánovaný pochod solidarity s obeťami sobotňajšej streľby v Osle bol pre obavy o bezpečnosť zrušený, zhromaždili sa v pondelok večer v hlavnom meste Nórska tisíce ľudí. TASR správu prevzala utorok od agentúry DPA.

Účastníci sprievodu prechádzali centrom mesta, niesli transparenty a mávali dúhovými vlajkami, informovala miestna televízia NRK.

Niekoľko hodín predtým polícia odporučila zrušiť zhromaždenie, pretože očakávaná účasť bola príliš veľká na to, aby bola zaručená bezpečnosť, uviedli organizátori.

Pochod solidarity zorganizovali organizátori pochodu Oslo Pride Parade, ktorý bol pôvodne naplánovaný na sobotu, ale po streľbe bol z bezpečnostných dôvodov zrušený.

Na snímke polícia na mieste streľby v centre Osla v sobotu 25. júna 2022.
Foto: TASR/AP


K streľbe došlo v sobotu pred svitaním v jednej zo štvrtí Osla známej nočným životom. Útočník spustil paľbu na troch miestach vrátane London Pubu, obľúbeného gay baru v centre mesta. O život prišli dvaja ľudia a 21 ďalších osôb bolo zranených. Podozrivého polícia zatkla krátko po streľbe.