Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moslimskí lídri navštívili Auschwitz pred výročím oslobodenia

Delegácia moslimských lídrov na vysokej úrovni spolu so židovskými predstaviteľmi navštívila 23. januára 2020 bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau na juhu Poľska. Foto: TASR/AP

V piatok členovia moslimskej organizácie navštívia Múzeum dejín poľských Židov vo Varšave.

Varšava 23. januára (TASR) - Delegácia moslimských lídrov na vysokej úrovni spolu so židovskými predstaviteľmi navštívila vo štvrtok bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau na juhu Poľska. Informovala o tom agentúra AP.

Táto medzináboženská návšteva sa konala pri príležitosti 75. výročia oslobodenia tohto tábora sovietskou armádou a v čase, keď sa v Jeruzaleme koná Svetové fórum o holokauste. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára.

Tábor Auschwitz navštívili delegácie vedené generálnym tajomníkom Svetovej ligy moslimov (WML) Muhammadom bin Abdulom Karímom Ísom a prezidentom Amerického židovského výboru (AJC) Davidom Harrisom.

AJC vo vyhlásení uviedla, že Ísá, pôsobiaci v saudskoarabskom meste Mekka, viedol delegáciu pozostávajúcu zo 62 moslimov vrátane 25 vplyvných náboženských lídrov z približne 28 krajín z niekoľkých kontinentov. Návštevu organizácia označila za "prelomovú".

Delegáciu AJC tvorili jej členovia vrátane viacerých detí tých, ktorí holokaust prežili.

"Byť tu s deťmi tých, ktorí holokaust prežili, a členmi židovskej a islamskej náboženskej obce, je nielen posvätnou povinnosťou, ale aj hlbokou cťou," povedal Ísá na margo návštevy.

V piatok členovia moslimskej organizácie navštívia Múzeum dejín poľských Židov vo Varšave.