Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Oslobodenie Auschwitzu si v Izraeli pripomenie až 41 hláv štátov

Na snímke bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime, archívna foto. Foto: TASR/AP

Na podujatí sa majú zúčastniť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský princ Charles či viceprezident USA Mike Pence.

Jeruzalem 20. januára (TASR) - Štyridsaťjeden hláv štátov sa tento týždeň stretne v Jeruzaleme, kde si pripomenú 75. výročie oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz na poľskom území a budú tiež diskutovať o novodobom antisemitizme. V pondelok o tom informovalo izraelské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Zhromaždenie sa má konať vo štvrtok 23. januára v Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetiam a hrdinom holokaustu v Jeruzaleme. Hostiteľom bude izraelský prezident Reuven Rivlin a pôjde o "najväčšie politické podujatie" od založenia Izraelského štátu v roku 1948, uviedol hovorca ministerstva Lior Haiat na brífingu v Jeruzaleme.

Príde dvojnásobok účastníkov, než organizátori pôvodne očakávali, dodal hovorca.

Prispôsobia tomu aj osobitný rozpočet vyčlenený izraelským ministerstvom financií, ktoré počítalo s 20 delegáciami.

Počet účastníkov bude bezprecedentný vzhľadom na "dôležitosť pripomínania si holokaustu a boja proti súčasnému antisemitizmu".

"Antisemitizmus je svetový problém. Nie je to len problém Izraela," uviedol Haiat.

Vysokopostavená izraelská diplomatka mimo záznamu novinárom povedala, že dúfa, že podujatie poslúži ako "katalyzátor", teda urýchľovač prijatia definície holokaustu, ktorú už používa Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Táto definícia je zdrojom sporov pre príklady, ktoré obsahuje. Odporcovia poučky tvrdia, že potláča legitímnu kritiku izraelskej vlády.

Ďalší vysokopostavený diplomat, ktorý sa tiež vyjadril mimo záznamu, povedal, že Izrael bude na akcii hostiť aj ruského prezidenta Vladimira Putina a tým chce uznať úlohu Červenej armády pri porážke nacistického Nemecka a pri oslobodení východoeurópskych táborov smrti, nielen Auschwitzu.

Na podujatí sa majú zúčastniť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský princ Charles či viceprezident USA Mike Pence.