Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval na summit stálych členov BR OSN v roku 2020

Ruský prezident Vladimír Putin(vľavo), Izraelský prezident Reuven Rivlin (vpravo) počas stretnutia v Jeruzaleme 23. januára 2020. Piate Svetové fórum o holokauste sa koná v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Zúčastňuje sa na ňom niekoľko desiatok hláv štátov a vlád z celého sveta. Zhromaždenie sa koná pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Foto: TASR/AP

Podľa názoru ruského prezidenta päť zakladajúcich členov OSN, "ktorí nesú osobitnú zodpovednosť za zachovanie civilizácie, môže a musí ísť príkladom".

Jeruzalem 23. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby sa v roku 2020 uskutočnil summit lídrov Ruska, Číny, Spojených štátov, Francúzska a Británie - stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) - s cieľom prediskutovať dianie vo svete. S odvolaním sa na Putinove štvrtkové vyhlásenie na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme o tom informovala agentúra TASS.

"Zanedbávanie minulosti a nezhody tvárou v tvár hrozbám môžu mať strašné následky. Nielenže by sme sa nemali báť to nahlas povedať, ale mali by sme podniknúť všetko pre zachovanie a ochránenie mieru," vyhlásil šéf Kremľa.

Podľa názoru ruského prezidenta päť zakladajúcich členov OSN, "ktorí nesú osobitnú zodpovednosť za zachovanie civilizácie, môže a musí ísť príkladom".

Putin podľa svojich slov o tomto návrhu už diskutoval s niektorými predstaviteľmi daných štátov a počul od nich pozitívnu odozvu.