Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

OSN a Červený kríž: Niektoré časti Zeme budú pre horúčavy neobývateľné

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Existujú hranice, po prekročení ktorých nemôžu ľudia vystavení extrémnemu teplu a vlhkosti prežiť, píše sa v správe.

Ženeva 10. októbra (TASR) - Vlny horúčav sa v niektorých regiónoch na planéte Zem tak zintenzívnia, že sa tieto územné oblasti stanú neobývateľnými. V pondelok na to upozornili Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Horúčavy v africkom regióne Sahel, v Africkom rohu a v južnej a juhovýchodnej Ázii "presiahnu ľudské fyziologické a spoločenské limity", čo bude mať za následok "obrovské utrpenie a straty na životoch", uviedli organizácie.

Katastrofy zapríčinené extrémnym teplom, ktoré sa tento rok odohrali v Somálsku či Pakistane, naznačujú "budúcnosť so smrteľnejšími, častejšími a intenzívnejšími humanitárnymi stavmi núdze", uvádza sa v spoločnej správe, ktorú OCHA a MVČK vypracovali pred novembrovou klimatickou konferenciou COP27 v Egypte.

"Existujú hranice, po prekročení ktorých nemôžu ľudia vystavení extrémnemu teplu a vlhkosti prežiť," píše sa v správe. Podľa výpočtov OCHA a MVČK sa tak môže stať už v najbližších desaťročiach.

Kombinované riziko starnutia obyvateľstva, otepľovania planéty a urbanizácie tiež spôsobí, že čoraz viac ľudí v rozvojových krajinách bude patriť k ohrozeným skupinám ľudskej populácie. Choroby a úmrtia pritom viac hrozia poľnohospodárskym pracovníkom, deťom, seniorom a tehotným ženám.

Organizácie vyhlásili, že na zvrátenie vĺn horúčav je potrebné urýchlene podniknúť razantné opatrenia, pričom navrhli niekoľko konkrétnych krokov.

Medzi päť krokov, ktoré OCHA a MVČK navrhli na riešenie tejto situácie, patrí aj poskytovanie včasných informácií obyvateľom a jednotlivým štátnym predstaviteľom, nájdenie nových spôsobov na financovanie opatrení na miestnej úrovni či testovanie vhodnejších teplotných úkrytov či ochladzovacích centier.