Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

OSN kritizuje Mali za použitie smrtiacej sily proti demonštrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštranti požadujú, aby Keita odstúpil po tom, ako zlyhal v boji proti násiliu džihádistických skupín a etnických milícií.

Bamako 13. júla (TASR) – Organizácia Spojených národov a Európska únia odsúdili malijskú vládu za použitie smrteľnej sily počas nedávnych demonštrácií za odstúpenie prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Vyzvali zároveň na prepustenie zadržiavaných opozičných lídrov, informovala v pondelok tlačová agentúra Reuters.

V piatok sa konala tretia masová demonštrácia – zatiaľ posledná odvtedy, ako sa začiatkom júna protesty zmenili na násilie. Polícia spustila streľbu do demonštrantov, z ktorých niektorí obsadili vládne budovy v hlavnom meste Bamako.

Demonštranti požadujú, aby Keita odstúpil po tom, ako zlyhal v boji proti násiliu džihádistických skupín a etnických milícií. Ďalším dôvodom nespokojnosti demonštrantov sú sporné výsledky marcových parlamentných volieb.

Vláda priznala, že v piatok boli zabití štyria ľudia. Opozícia tvrdí, že polícia v sobotu počas menších protestov zabila najmenej osem ďalších osôb. Ku kritike malijskej vlády sa pridali aj Africká únia a západoafrický regionálny blok ECOWAS.

Medzinárodné aj miestne vlády sa obávajú, že chaos v Mali by mohol podkopať ich vojenské operácie zamerané proti islamistickým povstalcom v regióne Sahel. OSN má v Mali nasadených viac než 13 000 vojakov.

Násilnosti vo viacerých malijských mestách pokračujú aj po tom, ako prezident v snahe zastaviť vlnu občianskych nepokojov rozpustil ústavný súd, ktorý anuloval predbežné výsledky marcových parlamentných volieb, čo vyvolalo protesty v niekoľkých mestách.