Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN a EÚ odsúdili násilné zásahy voči demonštrantom v Kolumbii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protesty vládnemu návrhu daňovej reformy v Kolumbii vypukli 28. apríla. O život odvtedy prišlo najmenej 19 ľudí a viac ako 800 utrpelo zranenia.

New York 4. mája (TASR) - Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) v utorok odsúdil nadmerné použitie sily počas protestov proti daňovej reforme v Kolumbii. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa OHCHR Marta Hurtadová uviedla, že úrad zaznamenal neprimerané použitie sily zo strany bezpečnostných zložiek vrátane streľby, nasadenia ostrej munície, bitia a zadržiavania protestujúcich.

OHCHR takisto vyzval všetky strany na zachovanie pokoja v súvislosti s ďalším masovým protestom plánovaným na stredu. Bezpečnostné zložky by podľa neho mali pristúpiť k použitiu strelných zbraní len ako k úplne poslednej možnosti.

Protesty vládnemu návrhu daňovej reformy v Kolumbii vypukli 28. apríla. O život odvtedy prišlo najmenej 19 ľudí a viac ako 800 utrpelo zranenia.

Násilie v Kolumbii, obzvlášť zabíjanie ľudí počas protestov, odsúdila v utorok aj Európska únia. "Prioritou je zamedziť eskalácii násilia a nadmernému použitiu násilia zo strany bezpečnostných zložiek," uviedol hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Zároveň vyzval kolumbijské úrady, aby dôkladne vyšetrili podozrenia z nezákonností a porušovania ľudských práv a slobôd počas protestov a potrestali osoby za ne zodpovedné.