Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OSN a EÚ uvítali zverejnenie správy o situácii v regióne Sin-ťiang

Na archívnej snímke z 20. marca 2021 čínsky prezident Si Ťin-pching máva na bilborde so sloganom v okrese Jarkent, v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny. Čína vo štvrtok 1. septembra 2022 Foto: TASR/AP

V správe OSN sa uvádza, že Čína mohla spáchať "zločiny proti ľudskosti", avšak jej zaobchádzanie s Ujgurmi OSN nenazýva genocídou, píše AFP.

Washington 2. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok uviedol, že správa Organizácie Spojených národov (OSN) o situácii v západočínskom regióne Sin-ťiang potvrdzuje stanovisko Spojených štátov, že Čína pácha "genocídu" ujgurskej menšiny. Zverejnenie správy vo štvrtok privítala aj Európska únia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Blinken uviedol, že Spojené štáty vítajú dôležitú správu, ktorá upozornila na možné "zločiny proti ľudskosti", zverejnenú len niekoľko hodín pred tým, čo dosluhujúca vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová odišla z úradu.

"Táto správa prehlbuje a znovu potvrdzuje naše vážne znepokojenie v súvislosti s prebiehajúcou genocídou a zločinmi proti ľudskosti, ktoré čínske vládne orgány páchajú na Ujguroch," uviedol šéf americkej diplomacie vo vyhlásení.

"Budeme ďalej hnať Čínu na zodpovednosť a vyzývame ju, aby prepustila tých, ktorých neprávom zadržala, zodpovedala sa za tých, ktorí zmizli, a aby umožnila nezávislým vyšetrovateľom plný a nerušený prístup do Sin-ťiangu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Zverejnenie správy privítal vo štvrtok aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. "Tak ako sa uvádza v správe, situácia v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang si vyžaduje naliehavú pozornosť čínskej vlády, Organizácie Spojených národov, predovšetkým jej orgánov pre ľudské práva a medzinárodného spoločenstva," uviedol Borrell.

V správe OSN o Sin-ťiangu sa zameriava na porušovanie ľudských práv vrátane mučenia alebo nútených prác v súvislosti s príslušníkmi moslimskej ujgurskej menšiny a ďalších prevažne moslimských skupín obyvateľstva. V správe sa uvádza, že Čína mohla spáchať "zločiny proti ľudskosti", avšak jej zaobchádzanie s Ujgurmi OSN nenazýva genocídou, píše AFP.

Peking je už niekoľko rokov obviňovaný z toho, že v regióne Sin-ťiang násilne zadržiava viac ako milión moslimských Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v prevýchovných táboroch a väzniciach. Čína obvinenia popiera a tvrdí, že tam prevádzkuje strediská odborného vzdelávania na boj proti extrémizmu a terorizmu.